Oatley Station Access Upgrade

DesignInc Sydney - Oatley Station Upgrade

The brief for renewing this small railway station in southern Sydney called for a new lift and stair access to station platforms from two streets, as well as new station forecourts, an accessible toilet, improved weather protection to the platforms. Other upgrades to the interchange included parking for taxis, buses, bikes and cars, improved lighting, CCTV surveillance, new way-finding signage and landscaping.

The old and the new

The big innovation for this station—the curved steel truss of its footbridge—was driven by heritage requirements. Ribbed concrete components were precast off site, then transported and assembled. The footbridge, including its screening walls of perforated aluminium, was assembled in an adjacent park and the complete structure dramatically craned into position.

Awards

  • 2017 Winner, Civil Engineering up to $50M, Master Builders Association Excellence in Construction Awards
  • 2017 Winner, Great Place Award, Planning Institute of Australia (NSW)
Location
Gadigal Country
Oatley, New South Wales
Client
Transport for NSW
Value
$30M
Scale
500m²
Year
2017
Project Contact
Garth Davies
Photography
Sandor Duzs
Share
Share to Facebook Share to Twitter Share to LinkedIn Share via email
DesignInc Sydney - Oatley Station

3D visualisation tools were used to illustrate the process to stakeholders, and the NSW Office of Environment and Heritage. The result is a strong contemporary structure in harmony with the existing heritage station.

For a project that’s all about journeys, we made the footbridge a great arrival experience. The perforated aluminium walls deliver a wonderful light play, and the balcony at the end of the footbridge looks out to the district.

Garth Davies
Principal, DesignInc Sydney