Glenroy Community Hub

Glenroy Community Hub provides the City of Moreland community with a welcoming, nature-inspired environment to learn, grow, celebrate and heal. We envisaged the project as an opportunity to imagine what a new model community building might be and do. Connecting the community through a garden experience, biophilic design principles are utilised to create meaningful, restorative and uplifting connections with nature.

The Hub’s centrepiece is the new contemporary library, with Glenroy Memorial Kindergarten, maternal child health, a community health provider, neighbourhood learning and childcare co-located with the library. Framing the hub as a ‘social connector’ is a key strategy to increase community awareness of the range of council services and interaction. Strong social connection points bring together diverse groups and encourage intergenerational connection.

Awards

  • 2022 Winner, Best Sustainable Project, Master Builders Victoria Excellence in Construction Awards
  • 2022 Winner, Excellence in Construction of Commercial Buildings $20M-$30M, Master Builders Victoria Excellence in Construction Awards
Location
Woiworung Country
Glenroy, Victoria
Client
Moreland City Council
Value
$30M
Scale
4,432m²
Year
2022
Collaborators
Building Engineering
Project Contact
Kieran Leong
Photography
Dianna Snape
Share
Share to Facebook Share to Twitter Share to LinkedIn Share via email

Every local council wants and should expect value-for-money from their projects, but City of Moreland set their sights higher, by expecting the project to be a catalyst for social change. Through projects like this, Moreland is showing true leadership in sustainable design.

Kieran Leong
Principal, DesignInc Melbourne

The landscaped forecourt arbour provides public activity space, identity, and transition from the Bridget Shortell Reserve to the community hub. The garden experience continues into the building with internal landscaping, natural light and views and access to nature.

In a first for community buildings in Australia, the Hub is Passive House certified, while also built to achieve Living Building Challenge Petal Certification and Zero Energy Certification. Each one a rigorous sustainability certification that measures not only environmental performance, but also demand high-comfort standards that support the health, happiness and wellbeing of users.

Key benefits, sustainability, and resiliency features

Energy

  • Reduced operating costs.
  • Increased resilience in periods of extreme heat.
  • Increased levels of thermal comfort due to the significant improvements to the building’s thermal envelope.
  • 125% of energy needs met via solar PV and storage.

Water

  • 150 KL water tank – largely reducing mains water use.
  • Water-efficient appliances, fittings and fixtures.
  • Water-sensitive urban design – rain gardens, gross pollutant traps, landscape buffer and detention basin – meaning less pollutants ending up in local creeks. 

Passive House

  • Airtight and thermally-efficient building envelope – largely eliminating heating and cooling bills and keeping the building comfortable year-round.

Equity

  • Promotion of human scale building with high-quality design.
  • Recognition of universal access within the design of the building.
  • Increased emphasis on community garden, pocket park and integrated biophilia and art.

Beauty

  • Education programs created to bring increased public awareness of Moreland’s sustainable endeavors on the project.
  • Elements introduced throughout the development which delight the human spirit.
Headshot of Ashwin Murari

Ashwin Murari

Associate, Melbourne

Headshot of James McCutchan

James McCutchan

Architect, Melbourne

Headshot of Jordan Stones

Jordan Stones

Architectural Graduate, Melbourne